ПРЕГРАДИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПАДАЩИ КАМЪНИ
СПИРАЛО-ВЪЖЕНИ МРЕЖИ ЗА ЗАЩИТА ПРИ ВИСЯЩИ СКАЛНИ БЛОКОВЕ
ЗАЩИТА ОТ ПРИРОДНИ ОПАСНОСТИ
ПРЕГРАДИ ЗА НАНОСИ
ПРЕГРАДИ И ЕКРАНИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПАДАЩИ КАМЪНИ
Габиони
Габионни матраци
Геоклетки-PRS

Продукти


Новини

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПАДАЩИ КАМЪНИ 2017, ДАВОС/ ВАЛЕНЩАТ

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПАДАЩИ КАМЪНИ 2017, ДАВОС/ ВАЛЕНЩАТ

 Международната конференция за защита от падащи камъни 2017 се състоя през месец октомври в градовете Давос и Валенщат. Тя беше организирана от водещият световен производител на системи за предпазване от падащи камъни, Швейцарската фирма Геобруг. На конференцията, присъстваха специалисти от цял свят, като кулминацията беше предварително изпитване на преграда за спиране на падащи камъни с енергия 10 000 kJ – нов световен рекорд. (ВИДЕО)

Опасността от падащи камъни се увеличава непрекъснато, основно вследствие на климатичните промени. Все повече внимание се обръща на обезопасяването на пътната инфраструктура и пътниците, които пътуват по нея. Това можеше да се види и от интереса към международната конференция за падащи камъни, която беше посетена от 380 човека от 47 държави.  

Конференцията започна в Давос, където бяха показани последните новости при защита от падащи камъни, международни проекти и компютърно моделиране на системи за защита от падащи камъни.  

25000 kg в свободно падане от 42 метра и като резултат - нов Световен рекорд на преграда 10000 kJ

Кулминацията на конференцията беше изпитването на преграда за улавяне на падащи камъни с енергия 10000 kJ. Изпитването беше проведено на 16.10.2017 г., във Валенщат, където в реални условия 1:1 от височина 42 м беше пуснат, стоманобетонов блок с тегло 25 000 кв,. В момента на достигане на преградата, стоманобетоновия блок летеше със скорост над 100 км/ч и беше успешно спрян за само 8,7 м. Изпитванто на преграда с толкова висок енергиен клас се прави успешно за първи път в света и представлява нов-световен рекорд при гъвкави прегради за улавяне на падащи камъни. Ако трябва да се направи съпоставка с алтернативна конструкция то стоманобетоновите „джоб“ стени отпадат, защото те могат да понесат максимум енергия на удара до 3000 kJ. Може да се изгради земно насипна армо-стена, но за да поеме такава енергия на удара тя трабва да е с размерите на трапец с долна основа 12 м, горна основа 3 м и височина 8 м.

Първи победител в конкурса „Геобруг проектант на годината“

През 2017 г. за първи път беше проведен конкурса „Геобруг проектант на годината 2017“. Победител в него беше инж. Христо Янков от фирма Геоконструкт ЕООД. Наградата за първото място по традиция ще бъде  участие на ежегодната международна конференция, която се организира от фирма Геобруг в Швейцария. Като победител в първия конкурс инж. Янков присъства на конференцията и имаше униклания шанс да бъде сред първите 380 специалисти в света, присъствали на успешното изпитване на преграда за улавяне на падащи камъни с енергия на удара 10000 kJ – новия световен рекорд!


Партньори

GEOBRUGG
KICIMAN
PRS
а.р.а.с.