ПРЕГРАДИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПАДАЩИ КАМЪНИ
СПИРАЛО-ВЪЖЕНИ МРЕЖИ ЗА ЗАЩИТА ПРИ ВИСЯЩИ СКАЛНИ БЛОКОВЕ
ЗАЩИТА ОТ ПРИРОДНИ ОПАСНОСТИ
ПРЕГРАДИ ЗА НАНОСИ
ПРЕГРАДИ И ЕКРАНИ ЗА ЗАЩИТА ОТ ПАДАЩИ КАМЪНИ
Габиони
Габионни матраци
Геоклетки-PRS

Продукти


Новини

Международна конференция за защита от падащи камъни 2015, Цюрих/ Валенщат

Международна конференция за защита от падащи камъни 2015, Цюрих/ Валенщат

 Международната конференция за защита от падащи камъни 2015 се състоя през месец април в градовете Цюрих и Валенщат. Тя беше организирана от водещият световен производител на системи за предпазване от падащи камъни, Швейцарската фирма Геобруг. На конференцията, присъстваха специалисти от цял свят, като групата ни от България се състоеше от пет участника.    

Опасността от падащи камъни се увеличава непрекъснато, основно вследствие на климатичните промени. Все повече внимание се обръща на обезопасяването на пътната инфраструктура и пътниците, които пътуват по нея. Това можеше да се види и от интереса към международната конференция за падащи камъни, която беше посетена от 250 човека от 38 държави.  

Конференцията започна в Цюрих, където бяха показани последните новости при защита от падащи камъни, международни проекти и компютърно моделиране на системи за защита от падащи камъни.  

90 kg, 2 тона и 6.4 тона в свободно падане

Втората част от конференцията се проведе в стара кариера във Валенщат, където бяха проведени няколко практически демонстрации, както и сертифициране на преграда за падащи камъни. Опасността от падащи камъни беше демонстрирана с два опита. При първият, върху лек автомобил беше хвърлен камък с тегло 90 кг от височина 30 м. Резултатът беше опустошителен. След този опит, върху друга кола беше пуснат друг скален къс с тегло 2 тона и при падането му върху колата удара беше толкова силен, че земята затрепери. Със сигурност и при двата случая, ако имаше пътници в колите, то те не биха оцеляли.   

Най-сериозното изпитване беше теста в реални 1:1 условия на преградата за падащи камъни на Geobrugg RXE за еренгия 2000 kJ. За целта стоманобетонов блок с тегло 6.4 тона, беше пуснат от височина 30 м върху преградата. Преградата спря успешно стоманобетоновият блок и отговори на всички изисквания за сертифициране, съгласно европейските стандарти.

Монтаж на преграда за падащи камъни

За първи път беше показан и монтаж на живо на преграда за падащи камъни с дължина 30 м и височина 2 м. Прдварително бяха изпълнени всички анкери на системата. Монтажът на преградта беше направен само за около 40 минути – изключително бързо за подобни системи. 


Партньори

GEOBRUGG
KICIMAN
PRS
а.р.а.с.